Kennisbank

Aanbouwen huis: voorbeelden, kosten en voordelen

Het aanbouwen van je huis is een grote beslissing en flinke financiële investering, maar het kan veel voordelen bieden aan je levensstijl en je woningwaarde. In deze post zullen we de voorbeelden, kosten en voordelen van het aanbouwen van een huis bespreken.

Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten om slimme keuzes te kunnen maken.

Gratis offerte

Gratis offerte aanvragen

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

100% gratis en geen verplichtingen. Je zit nergens aan vast.

Alleen gekwalificeerd personeel.

BouwGarant keurmerk

BouwGarant gecertificeerd.

100% vrijblijvend

Voorbeelden van aanbouwen

Er zijn een aantal verschillende soorten aanbouwen waar je uit kunt kiezen als je extra ruimte aan je bestaande woning wilt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een serre, een aparte kamer of zelfs een veranda. Al deze opties kunnen worden gebruikt om het uiterlijk en de functionaliteit van je huis te verbeteren, zodat je kunt genieten van meer leefruimte.

Je kunt ook een tuinhuisje of een carport toevoegen aan je woning om meer ruimte te creëren voor extra opslag of als een extra leefruimte. Wat je wensen ook zijn, er is altijd een oplossing die bij je past. En deze kun je natuurlijk helemaal afstemmen op jouw budget, stijl en de ruimte die je beschikbaar hebt.

De mogelijkheden voor een aanbouw

Wanneer je je huis wilt aanbouwen, heb je verschillende opties. Als je een kamer wilt toevoegen, kun je kiezen voor een kant-en-klaar pakket met alles wat je nodig hebt om de kamer te bouwen, of je kunt er een op maat laten bouwen door een lokale aannemer. Met een kant-en-klaar pakket kun je natuurlijk niet dezelfde mate van persoonlijke invloed uitoefenen als wanneer je de kamer laat bouwen door een lokale aannemer.

Een lokale aannemer heeft de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je kamer precies wordt zoals jij het wil hebben. Bovendien kan een expert je helpen met het bepalen van de meest efficiënte manier om de aanbouw te doen. Met verstand van zaken en ervaring kan een aannemersbedrijf je helpen met het maken van een keuze die voor jouw situatie het beste uitkomt. Dat kan onder de streep zelfs geld schelen.

Kosten van een huis aanbouwen

Een kleine aanbouw begint bij grofweg € 20.000. Het aanbouwen van een huis kan een flinke investering zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het de waarde van je woning verhoogt.

De precieze kosten van het aanbouwen van een huis variëren enorm, afhankelijk van het type aanbouw dat je kiest. Bovendien moet je rekening houden met de kosten van het materiaal en het aannemerswerk dat nodig is om de aanbouw te realiseren.

Om er zeker van te zijn dat je niet meer betaald dan nodig, is het verstandig om te kiezen voor een aannemer met het BouwGarant keurmerk.

Offerte aanvragen

Gratis offerte aanvragen

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

100% gratis en geen verplichtingen. Je zit nergens aan vast.

Alleen gekwalificeerd personeel.

BouwGarant keurmerk

BouwGarant gecertificeerd.

Aanbouw huis betaalbaar houden

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat het aanbouwen van je huis betaalbaar blijft.

 • Je kunt kiezen voor een kleinere aanbouw, waardoor je minder materiaal en arbeid nodig hebt;
 • Je kunt zelf het ontwerp maken of verschillende offertes vergelijken;
 • Kies voor goedkopere materialen zoals hout of kunststof;
 • Bouw de aanbouw zelf om arbeidskosten te verlagen (je moet dan wel zeker weten dat je deze skills hebt!);
 • Huur een aannemer in met goede recensies die je gegarandeerd de beste prijs kan geven voor je project;
 • Kies er eventueel voor om een deel van het project zelf te doen, zoals het schilderen of afvalverwijdering.

Voordelen van een huis aanbouwen

Het aanbouwen van een huis biedt veel voordelen. Ten eerste kan het je huiswaarde verhogen, wat gunstig kan zijn voor je financiële situatie. Daarnaast kan het ook je levensstijl beduidend verbeteren, doordat je leefruimte beter bij je leefsituatie past. Tot slot kan het aanbouwen van een huis je woning een hele nieuwe uitstraling geven. Of je nu kiest voor klassiek of modern, je woning gaat er hoe dan ook aantrekkelijker en fris uitzien.

Wil je een aanbouw? Hier moet je op letten

 • Het kan verstandig zijn om een bedrijf in te schakelen dat je kan helpen met het ontwerp van de uitbouw. Zo weet je zeker dat je het meeste uit de onderneming haalt en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan;
 • Zorg dat je weet of en wat voor fundering er nodig is voor de aanbouw. De benodigde materialen hangen helemaal af van de zwaarte en grootte van de aanbouw. Kies je bijvoorbeeld voor hout, dan is een stevige fundering niet per se nodig. Ga je echter voor een stenen aanbouw? Dan wil je een fundering die daarop berekend is;
 • Je kunt direct van de gelegenheid gebruik maken om je woning beter te isoleren, meer licht in je huis te halen met een lichtkoepel of zonnepanelen op het dak van je aanbouw te laten installeren. Maak deze overweging (en het bijpassende kostenplaatje) vooraf om te ontdekken wat mogelijk is;
 • Denk goed na over het uiterlijk van je huidige woning en hoe de aanbouw daarop aansluit. Kies voor dezelfde materialen en kleuren of juist een groot contrast, maar wel iets dat mooi bij elkaar past;
 • Reken erop dat je aan je huidige woning ook dingen zal moeten veranderen/verbouwen. Denk aan de muren, het plafond en de vloer, maar ook waar je de stopcontacten wilt hebben.

Conclusie?

Het aanbouwen van een huis is een grote verantwoordelijkheid, maar het kan ook veel voordelen bieden. De kosten, voorbeelden en voordelen variëren per project, dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt. Daarvoor kun je een expert zoals Mabi Bouw in de arm nemen. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid aan de verbouwing begint.

Bekijk ook onze pagina "Woning aanbouw: dit moet je weten"

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.