Kennisbank

Wat kost een uitbouw?

Met een uitbouw kun je nog meer woonruimte & -plezier toevoegen aan je woning. Maar als je een droom hebt, waar begin je dan met deze werkelijkheid maken?

We lichten graag toe wat een uitbouw kost, uit welke kosten het totaalbedrag bestaat en wat de voordelen van een uitbouw zijn.

Gratis offerte

Gratis offerte aanvragen

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

100% gratis en geen verplichtingen. Je zit nergens aan vast.

Alleen gekwalificeerd personeel.

BouwGarant keurmerk

BouwGarant gecertificeerd.

100% vrijblijvend

Wat is een uitbouw?

We hebben in de praktijk geleerd dat er nog wel eens verwarring ontstaat rondom de vaktermen aan- en uitbouw. Daarom lichten we graag even kort toe wat nu precies het verschil is tussen de twee.


Een aanbouw is een uitbreiding van de woning die afsluitbaar is doormiddel van een schuifpui of bijvoorbeeld klapdeuren. Uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld een bijkeuken of thuiskantoor.


Een uitbouw is een onafgebroken uitbreiding van een bestaande ruimte, zonder tussendeuren. Dit zien we vaker als mensen een grotere woonkamer, keuken of serre willen.

De kosten van een aanbouw of uitbouw

Maar wat kost zo'n aanbouw dan eigenlijk? We vinden het flauw om te zeggen, maar een aanbouw of uitbouw is altijd maatwerk. Iedere woning is uniek en de woonwensen van onze klanten net zo verschillend.


Gelukkig kunnen we na 29 jaar in de praktijk wel een reële inschatting maken van de gemiddelde kosten voor een uitbouw. Deze liggen tussen de €20.000 voor een eenvoudige aanbouw tot €90.000 voor een luxe uitbouw.

Wil je precies weten waar je aan toe bent met jouw specifieke wensen en budget? We stellen graag geheel verblijvend een offerte voor je op.

mabi bouw op maat werk

Waaruit bestaan de kosten van een uitbouw?

De kosten voor je uitbouw bestaan uit een aantal verschillende elementen. Grofweg bestaat de totaalprijs voor je uitbouw uit de volgende kosten:

  • Ontwerpkosten zoals de bouwtekening, constructieberekeningen etc. (4% - 8% van de totale kosten, maar onmisbaar voor het totaaleffect van je verbouwing);
  • Materiaalkosten zoals palen, balken, dakbedekking, steigers, vloeren, verf, stuc, zonnepanelen, deuren, glaswerk, kozijnen, etc.;
  • Arbeidskosten, want onze medewerkers willen ook graag hun boterhammen kunnen betalen.

Natuurlijk kan de uiteindelijke prijs hoger of lager worden door de keuzes die je maakt in het soort kozijnen, wel of geen zonnepanelen, HR+++ beglazing of standaard dubbelglas, enzovoorts.

Goed om te weten:

Bij Mabi Bouw kun je altijd rekenen op 100% transparantie en geen verborgen kosten achteraf. Wij onderschrijven dat met het BouwGarant keurmerk dat we met trots dragen.

De voordelen van een uitbouw

In deze woningmarkt wordt het steeds lastiger om een woning te vinden die precies past bij jouw leefsituatie, gezinssamenstelling, budget en wensen. Het wordt dan ook steeds gebruikelijker om je woning te verbouwen in plaats van te verhuizen als er iets verandert in je woonwensen.

Een uitbouw van je huidige woning heeft een aantal voordelen die je in overweging kunt nemen als je op het punt staat om een dergelijke investering te maken:

  • De waarde van je woning wordt verhoogd door het toevoegen van vierkante meters, een stevige fundering en elementen als vloerverwarming.
  • Je leefruimte wordt vergroot en je kunt meteen van de gelegenheid gebruik maken om je woning beter te isoleren;
  • Je hoeft dus niet te verhuizen om in je nieuwe woonwensen te voorzien;
  • Het bouwen van een uitbouw gebeurt voornamelijk buiten, dus je hebt er maar kort overlast van.
  • Een uitbouw tot vier meter kan geplaatst worden zonder vergunning.

Wil je eens praten met iemand over je wensen?

Heb je al een concreet idee? Of ben je nog aan het verkennen en wil je alleen wat informatie inwinnen? We helpen je graag verder.

Gratis offerte

Gratis offerte aanvragen

Je gegevens worden beveiligd verstuurd en opgeslagen.

100% gratis en geen verplichtingen. Je zit nergens aan vast.

Alleen gekwalificeerd personeel.

BouwGarant keurmerk

BouwGarant gecertificeerd.

100% vrijblijvend

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.